Drie keer per schooljaar wordt een vooraanstaande collega uit de onderwijs- of wetenschapswereld uitgenodigd om voor alle personeelsleden een lezing te verzorgen. Iedereen die bij Fedra werkt, is van harte uitgenodigd om bij de lezingen aanwezig te zijn. We stellen slechts één voorwaarde: als je intekent dan kom je, dan rekenen we op je.

De eerstvolgende Maandagavondlezing is op 15 januari 2018 en heeft als titel 'Feiten en fabels'.

Professor John Hattie doet al ruim tien jaar onderzoek naar de effecten van interventies op het leren van kinderen. Hij heeft meer dan 1.000 meta-analyses van 50.000 onderwijsonderzoeken gedaan, waarbij van 240.000.000 leerlingen wereldwijd gegevens zijn verzameld. Uit zijn onderzoek blijkt dat ongeveer 95% van wat leerkrachten doen een positief effect heeft op het leren van de leerlingen, de overige 5% heeft geen of een nadelig effect. Binnen die 95% zijn interventies te vinden die zeer effectief zijn. 
Het is zijn doel om iedereen die met leerlingen werkt bewust te maken van de impact van het eigen handelen, zodat steeds meer de effectieve interventies worden gedaan. 
Nu woont en werkt Hattie in Nieuw-Zeeland, dus hij komt zelf niet. Wij hebben twee deskundigen van OnderwijsAdvies bereid gevonden op op interactieve wijze de kennis van Hattie met ons te delen. Wat doet een leerkracht bij wie de leerlingen veel leren? En welke hardnekkige aannames leven er in scholen die geen effect hebben op het leren van de kinderen, maar wel aantrekkelijk gevonden worden als oplossingen in het onderwijs? We geven alvast twee tips weg:

Kijk naar je eigen manier van lesgeven door de opgen van de leerling;
Help leerlingen hun eigen leraar te worden.

De lezingen worden vooraf ook via de informatieschermen in de school aangekondigd.

Meld je aan via deze link.

 

De lezingen worden gehouden in de aula van basisschool De Lunetten, Maerten van Heemskerckstraat 146, 1965 GG Heemskerk. De lezingen starten om 19.30 uur en duren ongeveer een uur. Na iedere lezing is er tijd voor vragen, opmerkingen en discussie met de spreker. We stoppen uiterlijk om 21.30 uur.